Kuchnia bieszczadzka

Bieszczady to nie tylko przepiękne widoki i wspaniali ludzie, ale również pyszna (i nierzadko bardzo oryginalna) kuchnia. Zarówno zwolennicy mięsa, jak i osoby preferujące potrawy wegetariańskie znajdą tu coś dla siebie. Oto kilka dań, których będąc w Bieszczadach grzechem jest nie spróbować.

Fuczki

Fuczki to rozpływające się w ustach placuszki na bazie kiszonej kapusty – stąd też ich druga nazwa, placki kapuściane. Przepis jest bardzo prosty. Kapustę kiszoną po odciśnięciu kroi się dość drobno, a następnie łączy się ją z ciastem naleśnikowym i przyprawami (według własnego gustu). Tak przygotowaną masę smaży się na rozgrzanym tłuszczu, podobnie jak choćby placki ziemniaczane.

Fuczki można podawać samodzielnie (z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną) lub jako dodatek do mięs lub ryb.

Gołąbki z ziemniakami

Ta ciekawa wariacja na temat gołąbków, zwana także stolnikami, jest niezwykle popularnym daniem kuchni bieszczadzkiej. Kapustę na gołąbki przygotowujemy dokładnie tak, jak na klasyczne. Różnica jest jednak w farszu. Stolniki faszeruje się bowiem dwoma rodzajami masy ziemniaczanej. Pierwszą warstwę tworzą surowe, starte ziemniaki, jajo oraz przyprawy, natomiast druga, cieńsza warstwa składa się z mieszanki ugotowanych. rozdrobnionych ziemniaków, twarogu i smażonej cebuli.

Maczanka

Maczanka to jedno ze słynniejszych bieszczadzkich dań śniadaniowych. Mimo pozornie prostego składu ma ona wielu amatorów. Składa się z mleka, mąki, wody, jajek oraz przypraw. Masę tak przygotowaną gotuje się, aż osiągnie konsystencję budyniu, a następnie dodaje podsmażony boczek lub inną wędlinę. Danie to spożywa się zazwyczaj ze świeżo wypieczonym chlebem lub bułką.

Zupa chrzanowa

Obecnie zupa ta popularna jest w wielu miejscach naszego kraju, lecz w kuchni bieszczadzkiej pojawia się jej prawdopodobnie najsmaczniejsza odmiana, w dodatku nie wymagająca zbyt wielu składników. Ziemniaki podsmażamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a w międzyczasie ścieramy świeży korzeń chrzanu, Po starciu intensywnie mieszamy go ze śmietaną i również dodajemy do zupy.

Tak przygotowana zupa najlepsza jest z grzankami, lub gotowanym jajem.